Ciekawostki
  • Strzeż się tych diet

    Lodowa

    Przekonuje, że schudniemy, jedząc wyłącznie lody, bo wapń odgrywa znaczącą rolę w spalaniu tłuszczu.

  • Dieta Lorda Byrona

    Ten król romantycznych poetów miał całkiem przyziemny problem. Obdarzony naturalną skłonnością do tycia całe życie walczył z nadwagą. Katując się drakońskimi dietami potrafił w kilka lat schudnąć ponad 30 kilo

  • Warto zobaczyć

Wizyt:
Dzisiaj: 3Wszystkich: 888565
Poleć stronę znajomemu.


Nikomu nie udostępniamy Twojego maila!
Zapisz się do Newslettera by otrzymywać informacje o nowościach w odchudzaniu i dietach.
Nikomu nie udostępniamy Twojego maila!

Kalorie i tłuszcz w posiłkach

 
 

Od dawna wiadomo, że właściwe odżywianie się i stosowanie odpowiedniej diety to połowa, a niektórzy znawcy sprawy twierdzą, że nawet 80% kulturystycznego sukcesu. Przestrzeganie godzin posiłków, ilości wypitej wody, czy wreszcie rodzaju spożywanego pokarmu są równie istotne jak intensywny, regularny i profesjonalny trening. 
Zaprezentowane poniżej tabele przedstawiają podstawowe produkty i zawartość w nich tłuszczów i kalorii.

PRODUKT

ILOŚĆ

kcal

TŁUSZCZ (g)

SUROWE MIĘSO I PRZETWORY MIĘSNE

Wołowina:

Befsztyk wołowy

100g

114

3,5

Wołowina na rosół

100g

219

15,7

Polędwica smażona bez tłuszczu

150g

185

4,5

Kotlet karkowy smażony

120g

210

11

Strogonow

150g

346

21,8

Wątróbka

100g

126

3,1

Wieprzowina

Kotlet mielony smażony

120g

240

10,5

Żeberka pieczone

150g

360

28

Schab pieczony

100g

180

10

Kotlet schabowy surowy

100g

175

10

Schab karkowy surowy

100g

269

22,8

Cielęcina

Kotlet smażony panierowany

120g

360

7,8

Cielęcina na pieczeń

100g

107

2,8

DRÓB

Pierś indyka ( bez skóry )

100g

85

0,7

Pierś kurczaka ( bez skóry )

100g

100

1,3

Pierś kurczaka ( ze skórą )

100g

157

9

Udo kurze ( ze skórą )

100g

160

10,2

Udo gęsie ( bez skóry )

100g

141

13

WĘDLINY

Salami ( 1 plasterek 0

7g

35

0,4

Kiełbasa krakowska ( 1 plasterek )

5g

70

0,5

Parówki ( 1 sztuka )

48g

122

10,3

Polędwica drobiowa ( 1 plasterek )

12g

12,2

0,4

Polędwica wieprzowa ( 1 plasterek )

8g

10,8

0,5

Szynka gotowana ( 1 plasterek )

20g

79

6

Szynka konserwowa ( 1 plasterek )

15g

24,8

1,3

Salceson ozorkowy ( 1 plasterek )

20g

65,5

8,8

Salceson czarny ( 1 plasterek )

20g

60,8

9,0

Kabanosy

100g

329

243

Kaszanka

100g

250

18

Kiełbasa zwyczajna

100g

211

15,7

Pasztet mięsny

100g

394

31,2

TŁUSZCZE

Masło (1 płaska łyżka )

-

148

16,5

Olej roślinny ( 1 łyżka )

-

160

18

Margaryna do pieczywa ( płaska łyżka )

-

107

12

RYBY

Dorsz surowy

100g

70

0,3

Halibut surowy

100g

99

1,9

Łosoś wędzony

100g

163

8,4

Makrela wędzona

100g

223

15,5

Morszczuk surowy

100g

90

2,2

Sardynki w oleju ( 1 puszka )

110g

245

15,3

Śledź solony

100g

219

15,4

Węgorz wędzony

100g

328

28,6

NAPOJE I ALKOHOL

Coca-cola

0,33 l

142

0

Herbata bez cukru

1 szklanka

0

0

Kawa bez cukru

1 szklanka

5

0

Koniak

100g

226

0

Likier

30g

80

0

Piwo ciemne

0,33 l

250

0

Piwo jasne

0,33 l

230

0

Wina wytrawne

120g

80

0

Wina słodkie

120g

120

0

Wódka czysta

100g

226

0

Wódka słodka

100g

260

0

PIECZYWO

Bułka kajzerka

-

150

1,8

Bułka pszenna

1 kromka

42

0,6

Chleb gracham

1 kromka

80

0,6

Chleb pełnoziarnisty

1 kromka

84

0,6

Chleb pszenny

1 kromka

96

0,5

Chleb razowy

1 kromka

113

0,8

KASZE, MAKARONY, RYŻE

Kasza gryczanna ( ugotowana )

100g

133

2,2

Kasza perłowa ( ugotowana )

100g

122

2,3

Makaron 4 jajeczny

100g

110

0,9

Makaron spagetti

100g

89

0,7

Ryż biały ( ugotowany )

100g

136

0,5

MLEKO I NABIAŁ

Jajko kurze 

1 sztuka

76

5,4

Jogurt odtłuszczony

150g

66

0

Jogurt owocowy

150g

96

2,2

Mleko 3,2%

1 szklanka

155

8

Mleko 2%

1 szklanka

130

5

Mleko 0,5%

1 szklanka

100

1,2

Ser twarogowy chudy

100g

100

0,5

Ser twarogowy tłusty

100g

177

10,1

Ser żółty pełnotłusty

100g

387

29,7

Serek homogenizowany

100g

162

11

Śmietana 12%

1 łyżka

32

2,8

Śmietana kremówka

1 łyżka

69

7,2

WARZYWA

Buraczki gotowane

100g

38

0,1

Cebula ( surowa )

100g

31

0,4

Cebula smażona na oleju

100g

120

11

Czosnek

1 ząbek ( średni )

3

0

Fasola ( gotowana )

100g

87

0,3

Groch ( gotowany )

100g

94

0,4

Groszek konserwowy ( zielony )

100g

63

0,2

Kalafior ( gotowany )

100g

22

0,2

Kukurydza konserwowa

100g

132

1,2

Marchewka ( surowa )

100g

27

0,2

Ogórki ( surowe )

100g

14

0,1

Papryka ( surowa )

100g

29

0,5

Pomidory

100g

15

0,2

Pomidory ( ketchup )

1 łyżka

19

0,2

Rzodkiewka

100g

14

0,2

Sałata

100g

14

0,2

Soja ( gotowana )

100g

156

5,8

Szpinak ( gotowany )

100g

60

0,6

Ziemniaki ( gotowane )

100g

70

0,2

OWOCE

Arbuz

100g

37

0,1

Banan

1 średni  

120

0,4

Cytryna

1 plasterek

18

0

Czarne porzeczki

100g

36

0,2

Czerwone porzeczki

100g

31

0,2

Czereśnie

100g

61

0,2

Grejpfrut

1 duży

70

0,3

Gruszka

1 średnia

110

0,1

Jabłko

1 średnie

71

0,3

Maliny

100g

30

0,3

Orzechy laskowe

100g

646

63

Orzechy włoskie

100g

651

60,2

Pomarańcz

1 średni

60

0,2

Śliwki ( węgierki )

100g

46

0,1

Truskawki

100g

29

0,4

Wiśnie

100g

48

0,4

SŁODYCZE

Batonik " Mars "

-

318,5

12,7

Biszkopty

100g

348

4,7

Bita śmietana

1 łyżka

30

2,5

Budyń na mleku

100g

307,5

11,5

Cukier

1 łyżeczka

40

0

Czekolada

1 kostka

22

1,3

Kisiel

1 szklanka

247,5

0,25

Lody

1 kulka

40

2,9

Miód

1 łyżeczka

49

0

Pączek

60g

226

9,6

Sernik

100g

343

13,9

Opracowano wg. danych warszawskiego Instytutu Żywności i Żywienia.

Google+