Ciekawostki
  • Strzeż się tych diet

    Lodowa

    Przekonuje, że schudniemy, jedząc wyłącznie lody, bo wapń odgrywa znaczącą rolę w spalaniu tłuszczu.

  • Dieta Lorda Byrona

    Ten król romantycznych poetów miał całkiem przyziemny problem. Obdarzony naturalną skłonnością do tycia całe życie walczył z nadwagą. Katując się drakońskimi dietami potrafił w kilka lat schudnąć ponad 30 kilo

  • Warto zobaczyć

Wizyt:
Dzisiaj: 26Wszystkich: 955136
Zapisz się do Newslettera by otrzymywać informacje o nowościach w odchudzaniu i dietach.
Nikomu nie udostępniamy Twojego maila!

CZYM JEST BŁONNIK

 
 

CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU

Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje:
•Celuloza/Warzywa, owoce, ziarna zbóż/Usuwa zaparcia, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ogranicza przyrost masy ciała, zapobiega powstawaniu nowotworów okrężnicy, wiąże wodę i zwiększa ilość usuwanych odpadów, pomaga w wypłukiwaniu toksyn i ubocznych produktów przemiany materii w przewodzie pokarmowym
•Hemicelulozy/Ziarna zbóż, otręby/Usuwają zaparcia, obniżają przyrost masy ciała, zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy
•Ligniny/Ziarna zbóż, "zdrewniałe" warzywa/Usuwają nadmiar kwasów żółciowych i cholesterolu pokarmowego, usuwają zaparcia, zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych i powstawaniu nowotworów końcowych części układu pokarmowego
•Pektyny/Owoce/Obniżają poziom cholesterolu we krwi, regulują gospodarkę kwasów żółciowych, chronią przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych
•Gumy i śluzy/Dodatki do żywności/Obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, powodują powstawanie uczucia sytości

 

Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 2 – 40 g.

By zwiększyć efektywność działania błonnika należy dodatkowo spożywać duże ilości wody od około 2 litrów do 3,6 litrów. Większą ilość powinni pić mężczyźni niż kobiety.

Współcześnie dieta jest uboga w błonnik, a jego braki w sztucznie modyfikowanym pożywieniu należy uzupełniać.

 

 

Poniżej przedstawiamy tabelę zawartości błonnika w Owocach.

Nazwa produktu Ilość błonnika g (w 100 gr produktu)
Agrest 3
Ananas 1,2
Arbuz 0,3
Banany 1,7
Borówki 1,1
Brzoskwinia 1,9
Cytryna 2
Czarne jagody 3,2
Czereśnie 1,3
Daktyle 8,7
Figi 2,5
Grejfrut 1,9
Gruszka 2,1
Jabłko 2
Jeżyny 7,3
Kiwi 2,1
Maliny 6,7
Mandarynki 1,9
Mango 1,5
Marakuja 15,9
Morele 1,7
Morwy 1,7
Nektarynki 1,2
Papaja 1,8
Pomarańcza 1,9
Poziomki 2
Renklody 2,6
Śliwki 1,6
Truskawki 1,8
Winogrona 1,5
Wiśnie 3
Żurawiny 4,6

Strony:
Google+