Chcąc przejść na dietę mamy niemały mętlik w głowie.
Lodowa
Przekonuje, że schudniemy, jedząc wyłącznie lody, bo wapń odgrywa znaczącą rolę w spalaniu tłuszczu.
Ten król romantycznych poetów miał całkiem przyziemny problem. Obdarzony naturalną skłonnością do tycia całe życie walczył z nadwagą. Katując się drakońskimi dietami potrafił w kilka lat schudnąć ponad 30 kilo
CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU
Błonnikiem (włóknikiem) pokarmowym (angielski fiber lub dietary fiber) nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje:
•Celuloza/Warzywa, owoce, ziarna zbóż/Usuwa zaparcia, stabilizuje poziom glukozy we krwi, ogranicza przyrost masy ciała, zapobiega powstawaniu nowotworów okrężnicy, wiąże wodę i zwiększa ilość usuwanych odpadów, pomaga w wypłukiwaniu toksyn i ubocznych produktów przemiany materii w przewodzie pokarmowym
•Hemicelulozy/Ziarna zbóż, otręby/Usuwają zaparcia, obniżają przyrost masy ciała, zapobiegają powstawaniu nowotworów okrężnicy
•Ligniny/Ziarna zbóż, "zdrewniałe" warzywa/Usuwają nadmiar kwasów żółciowych i cholesterolu pokarmowego, usuwają zaparcia, zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych i powstawaniu nowotworów końcowych części układu pokarmowego
•Pektyny/Owoce/Obniżają poziom cholesterolu we krwi, regulują gospodarkę kwasów żółciowych, chronią przed nowotworami i powstawaniem kamieni żółciowych
•Gumy i śluzy/Dodatki do żywności/Obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, powodują powstawanie uczucia sytości
Dzienne spożycie błonnika powinno wynosić od 2 – 40 g.
By zwiększyć efektywność działania błonnika należy dodatkowo spożywać duże ilości wody od około 2 litrów do 3,6 litrów. Większą ilość powinni pić mężczyźni niż kobiety.
Współcześnie dieta jest uboga w błonnik, a jego braki w sztucznie modyfikowanym pożywieniu należy uzupełniać.
Poniżej przedstawiamy tabelę zawartości błonnika w Owocach.
Nazwa produktu | Ilość błonnika g (w 100 gr produktu) |
Agrest | 3 |
Ananas | 1,2 |
Arbuz | 0,3 |
Banany | 1,7 |
Borówki | 1,1 |
Brzoskwinia | 1,9 |
Cytryna | 2 |
Czarne jagody | 3,2 |
Czereśnie | 1,3 |
Daktyle | 8,7 |
Figi | 2,5 |
Grejfrut | 1,9 |
Gruszka | 2,1 |
Jabłko | 2 |
Jeżyny | 7,3 |
Kiwi | 2,1 |
Maliny | 6,7 |
Mandarynki | 1,9 |
Mango | 1,5 |
Marakuja | 15,9 |
Morele | 1,7 |
Morwy | 1,7 |
Nektarynki | 1,2 |
Papaja | 1,8 |
Pomarańcza | 1,9 |
Poziomki | 2 |
Renklody | 2,6 |
Śliwki | 1,6 |
Truskawki | 1,8 |
Winogrona | 1,5 |
Wiśnie | 3 |
Żurawiny | 4,6 |